موضوع طبیعت در هنر همواره وجود داشته است نه فقط اکنون و در دنیای مدرن، بلکه حتی در نقاشیهای سنگی میلیونها سال پیش هم بوده و گاهی این تصویر برگرفته از واقعیت بوده است و گاهی هم یک مفهوم انتزاعی به تصویر کشیده شده است. طبیعت همواره الهامبخش هنرمندان در فرهنگهای مختلف بوده است از فرهنگ ایرانی گرفته تا هند، اروپا و افریقا. در ایران اما استفاده از مظاهر طبیعی در انواع هنرها سابقهای دیرینه دارد، از منبت و خاتم و کاشی کاری گرفته تا گچ بری و خوشنویسی و فرش بافی. جلوههای طبیعت معمولا با تم تفکری و معنویت همراه هستند و با نگاهی گذرا به انواع طرحهای فرشهای ایرانی هم به سادگی میتوان دریافت هر جا پای طراحی طبیعت مانند گل، گیاه، سنگ و کوه در میان بوده است، جایی برای معنویت، حماسه و تفکر هم باز شده است.
به عنوان مثال به فرشهای سجاده شاه عباسی که دقت کنید، نقش محراب را در حاشیه فرش خواهید دید. اطراف ستونهای محراب معمولا با شاخه و برگهایی به شکل پیچک منقش شده است و بر فراز منبر آیاتی از کلام الله مجید وجود دارد. گاهی یک خورشید هم در راس محراب دیده میشود.
فرشهای شرقی به خصوص ایرانی معمولا با عرفان و مذهب، احاطه شدهاند. قالی بافی در بسیاری از کشورهای اسلامی در شمال آفریقا، آسیای میانه و خاورمیانه یک هنر مهم و ریشهدار است…
طرحهای شکارگاه از دیگر نمادها و نشانههای طرحهای طبیعت در فرش ایرانی است در این نقشهها گاهی انسان سوار بر اسب وجود دارد و گاهی هم نه، معمولا سیمرغ و درختان هم در زمینه فرش دیده میشوند.
بهشت زیر پای شماست
یکی از مقالات خارجی درباره طرحهای فرشهای ایرانی نوشته بود، بهشت زیر پای شماست! آیا بهشت جز یک مفهوم انتزاعی از باغ و جنگلی سرزنده و جاودان است؟! اگرچه این جمله بیشتر برای متعالی نشان دادن هنر قالیبافی در ایران است، اما بی ارتباط با طراحی طبیعت در فرش ایرانی نیست. در بسیاری از شهرها، روستاها و در نزد بسیاری از اقوام قالیباف ایران، طرح هر فرش الهام گرفته از طبیعت اطراف اوست. در واقع باید اینگونه بیان کرد که فرش ایرانی هم در ساختار و هم در نقش و نگار وابسته به طبیعت است، از پشم و نخی که سازنده فرش است تا طرح و نقشهای که اسب و بز و سیمرغ و کوه و سنگ و گل و خورشید را در خود جای میدهد.
نقش باغ در فرش ایرانی
باغ در هنر ایرانی یکی از جلوههای اعتقاد ایرانیان به بهشت موعود است، دقیقا همان چیزی که زیر پای اکثر ما در خانهها وجود دارد، طرحی پر از گل و نقش، رنگارنگ، جذاب و آرامش بخش. همین عامل حضور بهشت را در آثار هنری ایرانی برجسته کرده است. فرش و نگارگری ایرانی دو حوزهای هستند که به وفور به موضوع باغ پرداختهاند.
ترویج طراحی باغ در فرش ایرانی و به تصویر کشیدن باغ در تذهیب، نگارگری، نقاشی و کاشی باعث شده است که پای ملحقات طبیعت هم به ماجرا باز شود. بر این اساس نقوشی مانند درختان، گلها، پرندگان و دسگر حیوانات نیز برای تحقق مفهوم بهشت به میان آمدهاند.ناگفته نماند که عظمت و فرهنگ باغداری در دوره صفویه، سبب شد تا هنرمندان قالیباف و طراحان نقشه زن تلاش کنند تا باغ را در ابعاد و شکل فرش ایرانی مجسم کنند و علاوه بر اینکه از محیط تاثیر بگیرند، مفاهیم متعالی را نیز به تصویر بکشند.
شستشوی انواع فرش با بانو!
کارخانه قالیشویی بانو کرج با تیمی متخصص، متعهد و آموزش دیده، بهترین و بزرگترین قالیشویی، مبل شویی و خدمات ترمیم فرش در کرج.
بدون دیدگاه