امروزه هیچ کس در هیچ کجای دنیا نیست که فرش ایرانی را نشناسد. فرش ایرانی زیباست و البته گرانبها، به خصوص اگر دستباف باشد. فرشهای شرقی به خصوص ایرانی معمولا با عرفان و مذهب، احاطه شدهاند. قالی بافی در بسیاری از کشورهای اسلامی در شمال آفریقا، آسیای میانه و خاورمیانه یک هنر مهم و ریشهدار است. بسیاری از مراکز مهم با فرش پوشیده میشوند و این نمادی از اهمیت است. از مساجد گرفته تا قصرها و کاخها و آرامگاهها.
در اسلام از قالیچه به عنوان سجاده استفاده میشود. بسیاری از سجادههای نماز طرحی خاص شبیه محراب دارند که قله محراب مسجد، جهت مکه و قبله را نشان میدهد. اما فرش محرابی فقط ویژه مسجد و نماز گزاردن نیست، بلکه طرحی است که از فرهنگ اسلامی اقتباس شده است و با هنر فرش بافی اصیل ایرانی تلفیق گردیده است.
فرش ایرانی فارغ از کاربردی که برای پوشانندگی دارد به عنوان یکی از جلوههای زیبایی بخشی و فضاسازی برای منازل نیز استفاده میشود. اما یکی از معروفترین و پرکاربردترین نقوش طراحی در فرش ایرانی، ترسیم لچک و ترنج است…
انواع طرح های فرش محرابی کدامند
فرش هم مانند بسیاری از هنرهای دیگر از عصر خودش الهام گرفته و بر همین اساس نقوش روی آن دستخوش تغییر و تحول شدهاند. همان طور که فرش ایرانی در دورهای منعکس کننده شکارگاه بوده و در دوره دیگری بیانگر نقوش لچک و ترنج و باغ و گلستان، پس از ورود اسلام و در دوره تمدن اسلامی، نقوش اسلیمی و محرابی جای خود را در دل فرشهای ایرانی باز کردند.
برخی از انواع طرحهای محرابی عبارتند از:
- محرابی درختی
- محرابی ستون دار
- محرابی گلدانی
- و محرابی قندیل دار و محرابی درختی
طرح کلی فرش متشکل از نقش یک محراب است که در یک حاشیه سرتاسری قرار گرفته است. هنرمند طراح، طرح اصلی فرش را در دل محراب جای داده است، در دل محراب شما شاهد چندین و چند درخت خواهید بود و بسته به ذوق و سلیقه طراح، گل و گیاه و پرنده و چرنده نیز در طرح جای میگیرند. گاهی در دل محراب فقط یک درخت ترسیم میشود. این نقشه هم میتواند متقارن باشد و هم سراسری. یعنی ممکن است طرح درون محراب با تای وسط فرش به دو نیمه هم شکل تبدیل شود و یا اینکه تصویر متقارن نباشد.
محرابی ستون دار
فرش محرابی ستون دار به این صورت است که طاق محراب روی دو یا چند ستون استوار شده باشد. تعداد ستونها غالبا قرینهاند. از نمونه خلوت این نوع فرشها معمولا در مساجد استفاده میشود.
محرابی گلدانی
در طرح محرابی گلدانی، در قسمت پایین فرش یک گلدان طراحی میشود و در اطراف گلدان انواع شاخهها، گلها، غنچهها و برگها ترسیم میشوند. این طرح معمولا قرینه است و برای کشیدن گل و بوته غالبا از نقوش ختایی و اسلیمی استفاده میشود. گاهی نقش پرندگان نیز در اطراف گلها دیده میشود.
محرابی قندیل دار
نقش محرابی قندیل دار روی فرش برگرفته از فرم کلی طاق مساجد و چراغ بزرگی است که از سقف گنبدی آویزان است. بر این اساس از قله محراب یک قندیل که نماد نور و روشنایی است آویزان میشود. گاهی فضای داخلی محراب با گل و بوته و پرنده پر میشود و گاهی فقط نقش محراب و قندیل منعکس میگردد. شیوه طراحی فرشهای محرابی به سلیقه طراح و کاربرد فرش بستگی دارد.
بکارگیری تجهیزات مدرن قالیشویی بانو
کارخانه قالیشویی بانو کرج با تیمی متخصص، متعهد و آموزش دیده، بهترین و بزرگترین قالیشویی، مبل شویی و خدمات ترمیم فرش در کرج.
بدون دیدگاه