اصول طراحی فرش سنتی - قالیشویی بانو

اصول طراحی فرش سنتی


طراحی نقشه فرش ایرانی، اولین قدم برای خلق هنری است که به عنوان یکی از بزرگترین هنرهای ایرانی، راه به تمامی نقاط جهان پیدا کرده است. طراحی فرش ایرانی به دو روش سنتی و مدرن انجام می‌شود. طراحی سنتی توسط نقشه‌کش‌های ماهر و توسط دست‌های هنرمندان آن‌ها انجام می‌شود. در نقشه‌کشی مدرن، از کامپیوتر برای پیاده کردن طرح فرش روی کاغذ استفاده می‌کنند. طراحی سنتی اصول خاصی دارد که در ادامه در مورد ان‌ها خواهیم گفت.

روند طراحی فرش سنتی


طراحی نقشه بافت فرش سنتی مراحل مختلفی دارد. این مراحل به ترتیب زیر است.

  • طراحی ذهنی نقشه
  • کشیدن نقشه
  • رنگ‌آمیزی
  • نقطه‌گذاری
انواع طرح‌ها و نقشه‌های فرش‌های غیرایرانی - قالیشویی بانو

اما به جز ایران، مناطق دیگری در دنیاهم فرش‌هایی خاص با نقشه‌ها و طرح‌های بر…

طراحی ذهنی

طراحی ابتدا طرح کلی نقشه را در ذهن خود در نظر می‌گیرد. سپس آن را به صورت رندوم روی یک کاغذ پیاده می‌کند.


کشیدن نقشه روی کاغذ شطرنجی

بعد از طراحی کلی نقشه، طراح آن را روی کاغذ شطرنجی پیاده می‌کند.کشیدن خطوط نقشه باید با دقت انجام شود تا در بافت مشکلی ایجاد نشود. نقشه‌های به صورت‌های مختلف شامل ۴/۱، ۲/۱ و تصویر کلی پیاده می‌شوند. هر کدام از این نقشه‌ها برای بافت نوعی فرش استفاده می‌شود.

رنگ آمیزی نقشه

مرحله مهم بعدی، رنگ‌آمیزی نقشه فرش است. رنگ‌آمیزی نقشه فرش مرحله بسیار مهمی است که باید با دقت انجام شود. هماهنگی رنگ‌ها و کنتراست موجود میان رنگ‌ها باید مورد توجه قرار بگیرد. نقاش باید رنگ‌ها را به خوبی شناخته و آن را با دقت روی نقشه پیاده کند. رنگ‌ها باید با هم هماهنگ باشند در غیر این صورت،‌ بعد از پایان بافت فرش نتیجه خیلی چنگی به دل نمی‌زند.

کسی که نقشه را رنگ می‌کند باید با جزییات رنگ‌آمیزی و با فلسفه رنگ‌ها آشنا باشد. نقشه‌ها نمایان‌گر فرهنگ و سنت هر منطقه هستند و گاهی همین رنگ‌ها نشان‌دهنده بخشی از این سنت هستند. به همین دلیل داشتن دانش کافی برای رنگ آمیزی اهمیت زیادی در روال کشیدن نقشه فرش دارد.برای رنگ آمیزی نقشه باید ابتدا گل‌های اصلی رنگ شوند و سپس جزییات نقشه. در این صورت هماهنگی بهتری ایجاد خواهد شد.

اصول طراحی فرش سنتی - قالیشویی بانو

نقطه چینی

بعد از اتمام رنگ آمیزی نوبت به نقطه چینی است که بعد از آن نقشه کاملا حاضر است. نقطه چینی باید با دقت کامل انجام شود در غیر این صورت نقشه به خوبی پیاده نخواهد شد.

تفاوت نقشه نقطه چین شده و نقشه بدون نقطه چین

گفتیم که بعد از رنگ کردن نقشه، نوبت به نقطه چینی است. اما بعضی از نقشه‌ها بدون نقطه چینی هستند. در نقشه‌های دارای نقطه چین، محدوده طرح‌ها و نقشه‌ گل‌ها با نقطه چین مشخص می‌شود. به این ترتیب بافنده می‌داند که کدام یک از رنگ‌ها را در کجا باید استفاده کند. در نقشه‌های بدون نقطه چین، نقطه چینی وجود ندارد. این نقشه‌ها معمولا برای فرش‌هایی است که نقشه‌های تکراری دارند و قرینه نیستند.بعضی نقشه‌ها هم هر دو مدل هستند. یعنی در بعضی قسمت‌ها نقطه چین دارد و در بعضی قسمت‌ها خیر. بخش‌های نقطه چین دار روی کاغذ شطرنجی مشخص می‌شوند و در قسمت‌های دیگر تنها طرح به صورت رنگی مشخص می‌شوند.

 

به هیجا اعتماد نداری؟ بانو اعتمادتو جلب میکنه!!

کارخانه قالیشویی بانو کرج با تیمی متخصص، متعهد و آموزش دیده، بهترین و بزرگترین قالیشویی، مبل شویی و خدمات ترمیم فرش در کرج.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *