فرش در گذشته یک کالای لوکس بود که تنها در منازل ثروتمندان و بازرگانان یا در موزهها دیده میشد، اما امروزه به جزیی جدایی ناپذیر از زندگی مدرن و بخشی مهم از دکوراسیون داخلی تبدیل شده است. آنچه سبب برجستگی فرشها میشود فارغ از جنس نخ و نوع گره، طرح روی آن است. انسان و حیوان در فرش ایرانی همواره حضور پر رنگی داشتهاند.
تصویر حیوان و انسان از چه زمانی روی فرشها قرار گرفت
محققان معتقدند منشأ بازتاب تصویر حیوانات روی فرش به مصر و قرن نهم باز میگردد، زیرا حفاری در فسطات یا قاهره قدیم وجود چنین طرحهایی را روی فرش اثبات کرده است. این در حالی است که در قرون بعدی نقش حیوانات کمتر دیده میشود، مثلا در قرن پانزدهم، فرشهایی با نقشهای حیوانی دیده نمیشود و تاکنون هیچ توضیح قانع کنندهای از سوی محققان در این باره داده نشده است.
اما یکی از دلایل اینکه نقش حیوانات روی فرش در قرن نهم وجود داشته اما بعد از آن محو شده است، میتواند این موضوع باشد که ظهور عثمانیهای مذهبی، درج تصاویر حیوانات روی هنرهای تجسمی را ممنوع کرده باشد. فرشهای عهد عثمانی اکثرا متشکل از تصاویری هندسی و انتزاعی هستند.
طراحی نقش فرش کار بسیار با اهمیت و در عین حال سختی است که رنگ آمیزی بخش مهمی از آن را تشکیل میدهد. کسی که این کار را انجام میدهد باید دانش و اطلاعات کافی در این زمینه داشته باشد…
صدور هنر فرشبافی ایرانیان به اروپا در دوره رنسانس و همزمان شدن آن با شکوفایی هنر نقاشی در غرب سبب شد تا فرشهای مجلل و نفیسی با تصاویر مریم مقدس و عیسی مسیح یا دیگر شخصیتهای برجسته و شناخته شده اروپایی بافته شود.
تاریخچه صحنه شکارگاه روی فرش ایران
طرح قالی صحنه شکارگاه یک سبک بافت باستانی است. از آنجا که شکار برای ایرانیان یک سنت ضروری بود، به میراثی تبدیل شد که آنها باید از آن محافظت میکردند. در ۵۰۰ سال قبل از میلاد مسیح، صحنههای شکار بر روی یکی از قدیمیترین قالیها یعنی قالیچه پازیریک بافته شد. این گنج بعدها در مقبره شاهزاده سکاها پیدا شد.
در فرش ایرانی طرح شکارگاه جلوه بارز طراحی حیوان و انسان است. استفاده از صحنههای جنگ و شکار حیوانات در قالیبافی ریشه در هنر ایران باستان دارد و با مفاهیم اساطیری و آیینی این نقوش همراه است. در دوره اسلامی اولین بار از این صحنهها در نقاشی و کتاب آرایی استفاده شد. سپس در دوره صفویه بازتاب گستردهای در طراحی قالی پیدا کرد. در این دوره، صحنههای شکار و مبارزه حیوانات با الگوهای طرح کلی گل، طرحهای انتزاعی و برخی نقوش هندسی ترکیب شد.
شکارگاه از قدیمیترین طرحهای فرش ایرانی است و در آن معمولا طرحهایی از گوزن، بز کوهی، آهو و حیوانات وحشی دیده میشود. شکارگاه غالبا با طبیعت گره خورده است و صحنه فرش در دل کوه، جنگل، کنار رود و یا حتی کویر رخ میدهد. گاه انسانهایی سوار بر اسب و با تیر و کمان نیز در طرحها دیده میشوند. صحنههای شکارگاه معمولا نقشهای مینیاتوری هستند و شاید برایتان جالب باشد که بدانید که نخستین روایتهای فرشهای شکارگاه به تصاویر تخت جمشید مربوط به دوران هخامنشیان است.
این نقوش روی فرش در دوران ساسانیان بسیار رواج داشت اما پس از ورود اسلام به ایران و حمله اعراب، هنر بومی جای خود را به عقاید مذهبی داد. بازگشت نقش شکارگاه و ورود طرح انسان و حیوان به فرش در دوران صفویه بود و به همین علت عهد صفوی را دوران تجدد هنر قالیبافی در ایران میدانند.
قالیشویی بانو بهترین در شستشوی انواع فرش !
کارخانه قالیشویی بانو کرج با تیمی متخصص، متعهد و آموزش دیده، بهترین و بزرگترین قالیشویی، مبل شویی و خدمات ترمیم فرش در کرج.
بدون دیدگاه