گبه چیست

گبه چیست


کفپوش‌ها چه ایرانی و چه غیرایرانی گستره وسیعی دارند. فرش، موکت و نمد تنها چند مورد کفپوشند که استفاده از آن‌ها در تمام دنیا رایج است. یکی از کفپوش‌های اصیل ایرانی گبه است که نوعی فرش یا قالی سنتی محسوب می‌شود و این سال‌ها دربین طراحان دکور ایرانی طرفداران بسیاری پیدا کرده است. اکنون قصد داریم کمی بیشتر درباره گبه با شما صحبت کرده و اطلاعات خوب و مفیدی درمورد این نوع کف‌پوش سنتی دراختیار شما قرار دهیم.

گبه و تارخچه آن

گبه یکی از انواع کف‌پوش ایرانی است که در خانواده فرش و قالی قرار می‌گیرد. به گبه دربین بومیان عشایر و بختیاری که بافنده این نوع فرش یا کف‌پوشند، قالی خرسک نیز گفته می‌شود. 

فرش شگی

فرش شگی به فرش‌های پرز بلند گفته می‌شود که در دکوراسیون مدرن استفاده می‌شود. این فرش‌ها نرم و لطیف هستند و وزن زیادی ندارند. همچنین راه رفتن روی آن‌ها حس خوبی به ما می‌دهد. استفاده از…..

گبه‌ها معمولا در ابعاد کوچک بافته می‌شوند و به‌دلیل طرح و نقش خاص و منحصر خود، این روزها در جهان بسیار مورد توجه قرار گرفته‌اند. پرزهای این نوع کفپوش بلند است و همین موضوع باعث می‌شود که نرمی خاصی داشته باشد. گبه بافی را زائیده اهالی و بومیان شهرها و عشایر استان فارس، بوشهر، خراسان و … می‌دانند. امروز نیز اصلی‌ترین خواستگاه این نوع قالی در همین مناطق است. گبه‌های بافته شده توسط ایل نشینانی چون ایلات قشقایی، خمسه، ممسنی و بختیاری در جهان محبوب و شناخته شده‌اند. دو گنبدان، باشت، تل گر، چشمه بلقیس، ده شیخ و چرام در شهرستان کهکیلویه، ده علیا و ده سفلی علیا، برازجان و حوزه های روستایی شول و ده کهنه از استان بوشهر نیز از دیگر مراکز مهم گبه بافی در ایران محسوب می‌شوند.

انواع گبه

یکی از نکات جالب درمورد بافت گبه، نبود هیچ نقشه‌ای برای آن است. گبه‌ها درواقع با طرح ذهنی بافنده خود نقش پیدا می‌کنند و برای آن‌ها هیچ نقشه و طرح اولیه‌ای وجود ندارد.

گبه چیست

به‌همین دلیل تنوع طرح و نقش و رنگ در گبه‌ها بسیار زیاد است و تقریبا نمی‌توان دو گبه را کاملا شبیه به هم پیدا کرد. با این وجود، انواع گبه‌ها را براساس کلیت موجود در طرح و نقش آن‌ها به این شکل دسته‌بندی می‌شوند:

  •  گبه‌های شیر
  • گبه‌های خشتی
  • گبه‌های چهارفصل
  • گبه‌های درختی
  • گبه‌های ایلیاتی
  • گبه‌های ترنج

در بافت گبه، تعداد پود بیشتری نسبت به فرش و قالی به‌کار می‌رود. تعداد پود برخی از گبه‌ها گاهی از سه تا هشت پود در هر رج و بلندی پرزها گاهی تا یک سانتی متر هم می‌رسد. وزن گبه به طور متوسط در هر متر مربع ۳ کیلوگرم است.

تشخیص کیفیت و اصالت گبه

درمورد رنگ گبه باید گفت، ‌اگر رنگ آن از رنگ‌های طبیعی باشد، دوام بسیار بیشتری خواهد داشت حتی درمقابل نور نیز ثبات خود را حفظ خواهد کرد. اما اگر رنگ‌های شیمیایی در الیاف آن باشد، بسیار آسیب‌پذیرتر و کم‌دوام‌تر خواهد بود. جالب اینکه در گذشته گبه‌ها خودرنگ بودند. به این معنی که پشم گوسفندانی که در بافت آن‌ها به‌کار می‌رفت بدون تغییر رنگ استفاده می‌شد. برای تشخیص طبیعی بودن رنگ گبه کافی است که یک دستمال یا اسفنج نم‌دار را روی آن بکشید. اگر دستمال یا اسفنج رنگ گرفت، رنگ گبه طبیعی نیست اما اگر رنگ نداد، می‌توانید با اطمینان نسبت به خرید آن اقدام کنید.

کفپوش‌های اصیل ایرانی رو نمیشناسی ؟نمیدونی چطوری بشوری ؟ یه سر به بانو بزن!

کارخانه قالیشویی بانو کرج با تیمی متخصص، متعهد و آموزش دیده، بهترین و بزرگترین قالیشویی، مبل شویی و خدمات ترمیم فرش در کرج.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *